ЦИК: Единственият проблем е дали епидемията няма да надхвърли капацитета за образуване на подвижни урни (ВИДЕО)

41

От Централната избирателна комисия обясниха, че ситуацията е изключително динамична и епидемията повлиява организацията на изборния процес

„През тази седмица беше взето решение относо образуването на подвижни избрателни секции. Сега, от 1 ноември, е в ход събирането на заявления за разкриване на тези секции. Картината още не е ясна и вероятно ще бъде много динамична. Дано се окажем в съствояние да удовлетворим всички исквания на карантинираните и изолираните“. Това заяви на брифинг Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

„За съжалеие, за разлика от изборите през юли, сега ситуацията е много по-тежка. Карантинираните имат поне две възможности да подават заявления за вот с подвижна урна – това може да стане на сайта на ЦИК и чрез портала за достъп до електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ и най-вече на общините. Заявления могат да се подават и в самия изборен ден. Проблемът е единствено в това дали това развитие на епидемията няма да надхвърли капацитета за образуване на такива секции,  но това няма как да предскажем“, каза още Томов.

„Всички 1600 устройства, които ЦИК закупи допълнително са доставени в страната и се намират в склада. Те ще бъдат използвани за предстоящите избори“, допълни Росица Матева.