Задържаха директора на общинско предприятие във Вълчи дол за лихварство (ВИДЕО)

172

На територията на област Варна е стартирала акция по линия на конвенционална престъпност, лихварство и купуване на гласове.

Проверени са 37 моторни превозни средства и 408 лица. Съставени са 12 акта и 13 фиша. Задържани са 10 лица до момента, като едно от тях е обявено за общодържавно издирване, а другото лице е управлявало МПС с концентрация на алкохол на 1,2 промила.

В хода на операцията е получен сигнал, че ръководител дейности „Благоустрояване и комунални устройства“ към община Вълчи дол е раздавал парични средства срещу значителна лихва на лица, които са работели за него в общинското предприятели. Това обяви на брифинг директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов. Месечната лихва е била около 5-6%, а годишната стигала до 50-60%.

Образувано е досъдебно прозиводство по неотложност. Разпитани са свидетели. Претърсени са автомобилите, домът на лицето и работното му място. Уведомен е дежурният прокурор в Окръжна прокуратура-Варна. По време на претърсванията са намерени тефтер с имена на длъжници, множество пълномощни, лаптопи, копия от лични карти, предварителни договри, златни накити. Всичко това е иззето.

Едновременно с това се проверяват и сигнали лицето да е оказвало давление над своите длъжници да гласуват за определна партия.

„Задържаният основно е давал пари на негови работници и на други лица от община Вълчи дол, най-вече на социално слаби хора“, допълни ст. комисар Михов.

Задържаният е 60-годишен и по информация на полицията от доста време е служител на общината. Към момента няма информация да е действал заедно с други лица.