По-рано ли ще дойде зимата: Част от мечките край Белица вече заспаха зимен сън

84
Снимка: Pixabay

Зимата идва, това най-много се усеща от мечките, които се готвят за дълъг сън. Стана ясно, че част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече спят зимен сън.

Пет от тях са заспали, а още пет усилено се подготвят за предстоящата хибернация, каза ръководителят на гледачите в парка Калина Вълчанкова, предаде БТА.

Подготовката за зимния сън при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. В този период гледачите осигуряват повече мазна храна, а количествата се удвояват, за да могат обитателите на парка да натрупат достатъчно мазнини за зимните месеци.

В този период мечките се заемат и с изкопаване на нови бърлоги или реновиране на старите. По-възрастните мечките, като 35-годишната Наташа и 34-годишният Добри, ползват изкуствени бърлоги, с което се спестяват усилията за създаване на нови, разказа Калина Вълчанкова.

По-възрастните обитатели на парка имат изградения навик да заспиват зимен сън. Най-младите – Теди и Рику, все още не са заспивали в парка, но от тази година са в един сектор с 22-годишната Йета, която от три години заспива. От тази година двамата най-млади мечоци наблюдават какво правят техните съседи, а гледачите се надяват Йета да им покаже какво точно трябва да правят, разказа Калина Вълчанкова.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка и поради факта, че част от мечките вече са заспали зимен сън, от парка са взели решение тази година да затворят за посетители на 2 ноември. Със захлаждането и посетителите намаляват, допълни ръководителят на гледачите в парка. През летния сезон обаче мечото селище е посетено от много туристи, а интересът към парка е бил по-голям в сравнение с миналата година. В активния посетителски сезон е имало случаи с повече от хиляда посетители дневно.