Съединените щати издадоха първия полово неутрален паспорт

145

Съединените щати издадоха първия паспорт с обозначение на пола „X“ на мястото, където попринцип трябва да се отбележи мъжки или жески пол

Това се счита за  крайъгълен камък в признаването на правата на хората, които не се идентифицират като мъже или жени. Очаква се в началото на следващата година хората да могат да попълнят и собственоръчно като какви се самоопределят. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, предаде Reuters.

Специалният дипломатически пратеник на САЩ за правата на ЛГБТ, Джесика Стърн, нарече първият такъв паспорт „исторически“. Тя заяви, че така САЩ са напълно актуални към новата реалност, в която има „по-широк спектър от човешки полови характеристики“. „Когато човек получи документи за самоличност, които отразяват истинската му самоличност, той живее с по-голямо достойнство и уважение“, каза Стърн.

 Държавният секретар Антони Блинкен маркерът „X ще бъде предлаган като опция за паспорти, след други страни, включително Канада, Германия, Австралия и Индия, които вече предлагат трети пол в документите.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза в изявление, че Съединените щати се движат към добавяне на маркера за пол „X“ като опция за тези, които кандидатстват за американски паспорти или консулски доклади за раждане в чужбина.

Прайс не идентифицира притежателя на първия паспорт на пола „X“, но организацията за граждански права Lambda Legal заяви, че нейният клиент Дана Зийм е получател.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова