В Унгария въведоха задължителна ваксинация за всички държавни служители

98

Работодатели в частните компании също биха могли да въведат изискване за задъжителна ваксинация на техните служители

Правителството на Унгария въведе задължителна ваксинация за всички държавни служители. Причината за вземането на това решение е рязкото увеличаване на новите случаи на коронавирус. Това заяви по време на брифинг началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Reuters.

Гуляс каза още, че работодателите на частни компании също ще бъдат упълномощени да  направят ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за служителите, ако смятат, че това е необходимо. От началото наследващия месец ще бъде обявено и  носенето на маски в градския транспорт ще бъде задължително.

През последните седмици в Унгария се наблюдава значителен ръст на инфекциите. През последното денонощие в страната са били отчетени 4039 нови случая на Ковид.

Унгария, която е с население от 10 милиона души е отчела 30 692 смъртни случая от началото на пандемията. Повече от 5,72 милиона души са били напълно ваксинирани срещу вируса досега, а над 1,16 милиона са получили трета, бустерна ваксина.

„Очакваме новите инфекции да скочат и броят на хората, лекувани в болница, също ще се увеличи, макар и в по-малка степен… но ще имаме по-малко хора, нуждаещи се от вентилатори и умиращи (отколкото по време на предишната вълна на пандемията)“, Гуляс казах.

Превод и редакция: Нова Вест, Ралица Димитрова