Свикват Кризисния щаб на Варна в понеделник: Ще има ли затягане на мерките?

134

Кризисният щаб на Варна ще бъде свикан в понеделник от областният управил Марио Смърков

За периода 21-27 октомври регистрираните нови случаи на Covid-19 в областта са 2543, а само за днес са 534. Починалите за седмичния период са 76, за последното денонощие – 11.

Карантинирани са общо 11 паралелки в училища и 10 групи в детски заведения. 189 518 е броят на поставените дози ваксини до момента. С втора доза са ваксинирани 80 647, а с трета – 1298.

Ваксинационни пунктове през уикенда ще има в магазин METRO в петък, събота и неделя, а в Технополис – само събота и неделя. Там се поставят всички видове ваксини, обясни на брифинг директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

В понеделник в 14:00 часа областният управил на Варна Марио Смърков ще свика Кризисния щаб за борба с Covid-19. Целта ще бъде не затягане на мерките, а обмен на информация между институциите, за да се отчете как действат мерките към настоящия момент.

„Мерките, които действат на национално ниво са достатъчно рестриктивни и се приемат достатъчно отрицателно, за да създаваме допълнителна негативна нагласа. Винаги съм застъпвал позицията, че целта на мерките не е да ограничават хората и безнеса, а да се спазват“, категоричен бе Смърков.

„До момента с 11 лаборатории във Варна са сключени договри. Те трябва да правят безплатни антигенни тестове на цена до 10 лева максимум. Очакваме да сключим договор с още две лаборатории. Освен, че трябва да правят тестове, трябва и да издават зелени сертификати“, заяви д-р Михайлова.

Тя обясни, че сертификатите на хората, които са преболедували, са валидини от 11-ия ден след положителния тест – антигенен или PCR, до 365-ия ден. „Разбрах, че сертификата излиза за 6 месеца, но проверяващият е длъжен да знае, че валидността на такъв тип зелен сертификат е 1 година“, заяви Михайлова.

За незавършен ваксинационен курс, сертификатът важи 30 дни, а след поставянето на втората доза той става безсрочен.