Реакциите на политическите партии след решението на КС

105

Конституционният съд се произнесе днес по казуса с гражданството на Кирил Петков. Според решението назначаването му за министър е противоконституционно

Критики към президента по казуса с Кирил Петков отправиха някои политически партии и техни лидери.

Конституционният съд се произнесе, че българският президент Румен Радев е нарушил Конституцията на страната при назначаването на Кирил Петков за министър в служебното правителство, което започна работа през май месец, заради това, че не е имал само българско гражданство.

„В България основният закон е Конституцията и той трябва да се спазва. Радев знаел ли е това?“, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ВМРО поиска анулиране на всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. А според ИТН той никога не е бил министър.

„Кирил Петков не ме интересува. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи и съветници, за които той твърди, че са най-великите в сравнение с нашите“, каза Бойко Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ в Басарбовския манастир.

По думите за публиката звучало, че „нещо му правят на момчето, пък то не знае. Той може да не е знаел, но неговият началник Радев е знаел. И затова си позволи да пише на Конституционния съд да излезе с друго решение“, заяви Борисов. Той добави, че иска Кирил Петков на политическата сцена, за да се докаже кой е по-добър.

Десислава Атанасова припомни, че именно депутати от ГЕРБ са внесли искането и са доволни, че Конституционният съд се е произнесъл в сравнително бърз срок.

ВМРО обяви, че внася жалба във Върховния административен съд, с която искат да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. Според партията на Красимир Каракачанов прокуратурата също трябва да се намеси по казуса.

„Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава“, смятат от ИТН. Според тях ще следват поредица отдела за отмяна на актовете на Кирил Петков от заинтересовани страни.

„Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност“, призова и лидерът на „Воля“ – Веселин Марешки.

По публикацията работи Снежина Раева