Как се проявява постковид синдрома при децата?

67

Известно е, че някои хора, които се възстановяват от COVID-19, имат дългосрочни усложнения. В продължение на няколко седмици или дори месеци след като са прекарали вируса, те продължават да изпитват умора, задух, проблеми със съня, както и с паметта и концентрацията

Учени от Германия изследват как се проявяват постковид синдрома при децата. Те са комбинирали стандартни медицински данни от редица доставчици на здравно осигуряване в страната в единна база данни за периода от януари 2019 г. до декември 2020 г.

Общо информацията е обработена за 38 милиона души, което е 45 процента от населението на страната. От тях са избрани 157 хиляди души, които са диагностицирани с COVID-19 преди 30 юни 2020 г. – 145 184 възрастни и 11 950 деца и юноши до 17 години. И в двете групи авторите идентифицират тези, чиито оплаквания продължават три месеца след поставянето на диагнозата.

Докато при възрастни постковид синдромът се проявява предимно чрез симтоми като задух, общо неразположение, загуба на вкус и обоняние, главоболие и др. При децата тези симптоми са свързани с постоянна умора, тревожност и депресия, главоболие, болки в корема.

Изследователите отбелязват, че при децата, в сравнение с възрастните, акцентът върху проявите е съсредоточен главно върху проблеми с психичното здраве. Това се случва дори и при децата, които са имали леки симптоми на вируса, съобщават от Риа Новости.

Според специалистите това е най-голямото проучване в света до момента, посветено на посткоидния синдром при деца и юноши. Резултатите от изследването също така показват общо увеличение на заболеваемостта сред младите хора през последните години, въпреки че все още е значително по-ниска, отколкото сред възрастните.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова