Кацаров: Ще закупим щадящи тестове за Covid-19 за деца (ВИДЕО)

197

Закупуват щадящи тестове за деца

„Предпоставките да върнем децата в училище се основават на изискване за безопасна среда. В случая безопасна среда означава хората, които се срещат на големи групи или да са преболедували, или да са ваксинирани или да имат антигенен или PCR тест“, заяви здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

„Подписахме и внасяме в Министерския съвет проект на постановление на Министерството на образованието за осигуряване на 13 млн. лв., с които да се закупят щадящи тестове за децата. Желанието ни е да осигурим за месец напред тестове за страната“, каза той.

Въвеждат зелен сертификат за учителите (ВИДЕО)

Тестът на базата на слюнка. Здравният министър обясни, че се отделя слюнка в контейнерче, което след това се изследва.

„Така ще избегнем карантинирането на цели паралелки. Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище“, заяви Кацаров.

По думите на здравния министър се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

Проф. Денков също коментира предложението: „Рискът затваря обществените институции, а не министерствата. Аз редовно следя графиката за заболеваемостта. От 15-ти септември сме имали дълго плато. Ситуацията е променена. Подходът също трябва да бъде променен. В момента имаме 4 области в страната, в които сме над 1000 на 100 000 заболели. Ние ще разболеем много хора, ако не вземем мерки“.