Колко дълго след боледуване с Ковид човек е заразен за околните

1387

Министерството на здравеопазването публикува важна информация за коронавируса. В нея се отговарят на едни от най-често задаваните въпроси, свързани със заболяването, като – кои са основните симптоми на заболяването и колко дълго след боледуване с Ковид човек е заразен за околните

Какви са симптомите на COVID-19

Според информацията на здравното министерство най-често срещаните симтоми на вируса са; температура над 38°С, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи задължително трябва да потърсите медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави заразяват други несъзнателно. По тази причина е важно да спазваме общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Какво да направя, ако нямам симптоми, но подозирам, че съм заразен?

Ако сте имали контакт с лице, при което чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, желателно е също да се тествате. До излизане на резултата, останете вкъщи и намалете личните си контакти. За да предпазите Вашите близки от евентуално заразяване, спазвайте хигиенните правила (напр. кашлянето и кихането да става в сгъвката на ръката), носете маска.

Какво да направя, ако имам леки симптоми

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и да имате леки симптоми, желателно е да се изследвате за COVID-19. Свържете се с Вашия общопрактикуващ лекар, който ще Ви насочи за изследване или посетете най-близката COVID-зона.

Симптомите могат да се появят в рамките на 14 дни след като сте били в контакт с човек, болен от COVID-19. Протичането на заболяването с COVID-19 обаче е строго индивидуално – може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго. След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения. Става дума за т.нар „дълъг COVID“.

Колко дълго човек е заразен за другите?

Възможно е да заразите други хора дори самите Вие да нямате симптоми, но вече да сте заразени. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност (инфекциозност) е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Важно е да знаем, че и след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова