Арестуваха робот-художник заради шпионаж в Египет

63

Роботът и нейният футуристичен създател са задържани в продължение на 10 дни, заради подозрения в шпионски заговор

Роботът Ай-Да, трябваше да присъства на откриване на изложба в пирамидите в Гиза, но бдителни граничари я взеха за шпионско устройство и я държаха в изолация в продължение на 10 дни, заедно със скулптурата, която тя създаде.

В случая трябвало да се намесят дипломати, съобщава BBC. Ай-Да е първият робот в света, който създава съвременно изкуство. Собственост е на британския галерист Ейдън Мелър.

Ай-Да и нейната скулптура бяха отнесени в Гиза, за да участват в изложбата „Forever is Now“, организирана от „Art D’Egypt“. Това беше първата изложба на съвременно изкуство на фона на пирамидите в Гиза. Заедно с Аi-Da беше „арестувана“ и глинена скулптура, която тя създава въз основа на интерпретацията й на загадката на Сфинкса.

От граничната служба отказаха да коментират „ареста“. Заявиха само, че са видели „заплаха за сигурността“.

Британският посланик работи цяла нощ, за да я освободи“, каза Мелър пред вестник „Таймс“ малко преди роботът да му бъде върнат.

„Тя е робот-художник, нека бъдем наясно с това. Тя не е шпионин. Хората се страхуват от роботи, разбирам това. Но цялата ситуация е  пълна с ирония, защото целта на Ai-Da беше да привлече вниманието към злоупотребата с технологичното развитие. А тя е задържана, защото е робот. Вероятно Ай-Да би оценила тази ирония, обясни още той.


Кръстен на пионера на компютрите Ада Ловлейс , Ай-да е разработена от екип от програмисти, роботици, експерти по изкуство и психолози. Проектът за милиони паунда беше завършен през 2019 г. и се актуализира с подобряването на технологията за изкуствен интелект.

Произведенията на робота, са били показани в едни от най-известните музей в света.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова