ЦИК обяви дали ще е нужен зелен сертификат на изборите (ВИДЕО)

243

Гласуваме без зелен сертификат на предстоящите избори

„Няма да изискваме сертификат при гласуване нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември“, съобщиха от ЦИК по повод новите мерки, влезли в сила от днес.

От Комисията информираха, че във вторник е сключен договор със „Сиела Норма“ за доставка на следващите 1600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. От ЦИК съобщиха още, че е сключен договора и за хартиените бюлетини и предстои отпечатването им – по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

„До момента са подадени около 56 668 заявления за гласуване извън страната. Все още такива се обработват в дипломатическите и консулските представителства, може би ще има известна разлика. До 23 октомври ЦИК ще вземе решение, за да обяви броя и местата на секционни избирателни комисии в чужбина“, добави Росица Матева, говорител на ЦИК.

На сайта на Комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За чужбина не е взето решение.

„6 наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и 2 международни организации – наблюдатели. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица“, съобщиха от ЦИК.

По думите на Матева разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия, за да няма разглеждане коя къде да се пусне и да се избегне объркване. По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали ще се прави на тези избори.