Компенсират бизнеса заради скъпия ток. Ето с колко (ВИДЕО)

29

Министър-председателят Стефан Янев дава брифинг в сградата на Министерския съвет във връзка с мерките на служебното правителство в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера

Прието е решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия, право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. По думите му това решение се обсъжда от доста време.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.

Мерките

„Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори“, добави Янев относно COVID-19 мерките в страната.

Той бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

„Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин. Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата“, уточни още Янев по повод зеления сертификат.

„Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността“, призова Стефан Янев.