ЕМА отлага одобрението на руската ваксина Спутник за следващата година

56

Руската ваксина Спутник може да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата най-рано през през първите три месеца на 2022 година

Европейската агенция по лекарствата обяви, че одобрение на руската ваксина Спутник няма да бъде възможно поне до първото тримесече на следващата година. Причината е, че все още липсват достатъчно данни необходими за пълния анализ, предаде Reuters

Ако необходимите данни бъдат получени до края на ноември, „тогава регулаторите може да вземат решение през първото тримесечие на следващата година“, се казва още в съобщението на агенцията.

Европейската агенция по лекарствата, която стартира официалния си преглед на руската ваксина през март, трябваше да вземе решение за одобрението препаратa през май или юни. Това обаче беше отложено.

Резултатите от клиничните изпитвания от фаза III, публикувани в сп. Lancet през февруари, показват, че ваксината има 92 % ефективност. По-късно Русия обяви, че препаратът има около 83% ефективност срещу варианта Делта.

Ваксината се използва широко в Русия и е одобрена за употреба в повече от 70 страни. Източникът каза, че няма причина да се съмняваме в неговата ефективност или безопасност.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова