Викинги са открили Америка 500 години преди Христофор Колумб

110

Фактът, че викингите са достигнали бреговете на американския континент много по -рано от Колумб, е бил известен и преди, но точната дата на началото на колонизацията на Северна Америка от норманите все още не е напълно ясна

Археолози от Канада , Германия и Холандия , ръководени от изследователя Майкъл Дий от университета в Грьонинген, са анализирали дървени артефакти, открити във викингското селище L’Anse aux Meadows. То е било разположено на канадския остров Нюфаундленд.

Точната им възраст е определена от биогеохронологичен маркер – изотопната следа от слънчева буря, възникнала през 992 г. сл. Хр. Във всяко от трите обработени парчета дърво този сигнал беше на разстояние от 29 растежни пръстена от ръба.

Това е второто такова селище, открито в Северна Америка. Откритието помага да се докаже, че викингите са първите европейци, стигнали до „новия свят“. Доктор Сара Паркак, археолог от Университета в Алабама обясни, че откритото селище може да разкрие още тайни за викингите и да докаже, че те са първите европейци, заселили се на новия континент.

Според един исторически източник, викингите са открили Америка през 986г. след Христа. До момента тази информация не беше доказана, но новото разкритие може да докаже, че това е вярно.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова