Ако има ядрен конфликт на Земята: Ето какви ще се резултатите

164

Според проучване ядрената война би била много по-катастрофална за Земята, отколко се смяташе до сега

Учени от университета „Рутгерс“, Националния център за атмосферни изследвания и други американски научни организации прогнозират дългосрочни промени в климата на Земята в случай на използване на ядрено оръжие. Резултатите са публикувани в „Journal of Geophysical Research: Atmospheres“.

Авторите на изследването използват съвременен климатичен модел, предполагащ емисии на аерозоли и азотен оксид, за да разкрият въздействието на ядрената война върху озона и количеството ултравиолетова светлина, достигаща до повърхността. Учените са моделирали последиците от локални и световни конфликти с помощта на този вид оръжие, пише dnes.bg.

Те установили, че използването на атомна бомба би могло да доведе до трайно разрушаване на озоновия слой на планетата, което би довело до екстремна ултравиолетова радиация. Това би засегнало сериозно човешкото здраве и би навредило на хранителните продукти.

Учените са разгледали хипотетичен сценарий за регионална индо-пакистанска ядрена война и мащабен конфликт между Русия и САЩ. В първия случай в атмосферата ще навлязат 5 мегатона сажди, а интензивността на ултравиолетовото излъчване ще се увеличи в рамките на една година. Озоновият слой ще се свие с 1/4 и ще се възстанови едва 12 години по-късно. Война между Русия и САЩ би довела до отделянето на 150 мегатона сажди, а ултравиолетовото излъчване би се увеличило за 8 години. Озоновият слой ще бъде намален със 75% и ще се възстанови след 15 години.

Според авторите на проучването резултатите показват, че ядрената война представлява много по-голяма заплаха, отколкото се смяташе досега.

По публикацията работи: Мариела Анастасова