Учени разработват нова ваксина, насочена срещу Делта варианта на Ковид

71

Учени от университета в Оксфорт са започнали модификация на тяхната ваксина срещу Ковид. Целта е да я направят по-ефективна срещу Делта вариантът, предаде Independent.

По новия препарат работят специалисти от екипа на професор Сара Гилбърт от Университета в Оксфорд. Това са същите  учени, които стоят зад разработването на ваксината AstraZeneca.

 

 

Източникът от Оксфорд заяви, че работата на учените в разработването на новата ваксина е в много начален етап, но настоя, че няма да е трудно да се направят необходимите модификации, като се има предвид естеството на технологията зад ваксината.

Той обаче подчерта, че дори „фините промени“, въведени в производствения процес в резултат на преминаването към модифицирана ваксина, могат да причинят значителни забавяния и да попречат на глобалното разпространение на животоспасяващи дози, във време, когато милиони хора остават неваксинирани.

Това се случва на фона на новината, че учени следят отблизо нова мутация на Делта варианта на Covid, която причинява голям брой инфекции.

Според специалистите новият подвариант  AY.4.2 постоянно се разпространява в Англия и представлява близо 10 % от новите инфекции в началото на октомври.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова