За първи път: Лекари успешно трансплантираха бъбрек от прасе на човек

875

Лекари в Ню Йорк направиха успешна трансплантация отбъбрек на прасе на човек

Получателят е пациент с мозъчна смърт с признаци на бъбречна дисфункция, чието семейство се е съгласило с експеримента, преди да бъде изключено животоподдържащо средство, казаха изследователи пред Ройтерс.

В продължение на три дни новият бъбрек е бил прикрепен към кръвоносните съдове на пациентката, като е бил поддържан извън тялото й, давайки достъп на изследователите до него.

Според специалистите резултатите след транспантацията са били обещаващи. Новият орган е започнал да произвежда почти веднага урина.

Според директора по трансплантология в Ню Йорк Робърт Монтгомъри,генномодифицираните прасета могат потенциално да се превърнат „в устойчив и възобновяем източник на органи”.

В Съединените щати в момента близо 107 000 души чакат трансплантации на органи, включително над 90 000 в очакване на бъбрек, според Обединената мрежа за споделяне на органи. Времето за изчакване за бъбреците е средно от три до пет години.

Изследователите работят от десетилетия върху възможността за използване на животински органи за трансплантации, но са затруднени как да се предотврати незабавното отхвърляне от човешкото тяло.

Това е огромен пробив. Изключително голямо постижение. Но все още ни предстои да научим повече за продължителността на работата на органа”, заяви професор, участвал в изследването.

Ако на прасета, подходящи за присаждане на човек, това би решило въпроса на 100 000 американци, които чакат ред за трансплантация, като повече от 90 000 от тях се нуждаят именно от бъбрек, пише изданието.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова