Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на Covid-19

97

Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса

Това реши днес Министерският съвет. Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба – затова Кацаров е разрешил използването му със заповед. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз.

„Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

„Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата Ремдесивир“, посочи Кацаров.

Първите доставки се очакват до края на този месец.

„Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността“, каза Стойчо Кацаров.

„Моноклоналните антитела се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни становища те са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар – лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори“, пише в заповедта.

Пълният текст на заповедта може да видите ТУК.