Алексей Навални бе удостоен с наградата „Сахаров“

36

Наградата, която е на стойност от 50 000 евро ще бъде връчена по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург на 15 декември

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални бе удостоен с наградата „Сахаров“ за защита на правата на човека, предаде Euronews.

Наградата беше избрана от лидерите на политическите партии, представени в Европейския парламент по време на пленарна сесия в Страсбург днес следобед.

Навални получава наградата – давана по принцип за свобода на мисълта – заради усилията си да оспори дългогодишната хватка на президента Владимир Путин върху властта.

Той бе отровен през август 2020 г., а експертизи на западни лаборатории и правителства свързаха това с използването на нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“.

Русия се съмнява дали той действително е бил отровен, отрича да има нещо общо със станалото с Навални и окачествява западните реакции като намеса във вътрешните си работи.

 Не е изключено престоят му в затвора да не се ограничи с влязлата му в сила в края на пролетта присъда от две години и половина, а да продължи, ако новите разследвания за екстремизъм срещу него продължат със съд и присъда.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г. в чест на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Годишната награда е кръстена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, който е защитник на гражданските свободи в бившия Съветски съюз. Първите хора удостоени е наградата са Нелсън Мандела и Анатоли Марченко.

Наградата, която е на стойност от 50 000 евро ще бъде връчена по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург на 15 декември, въпреки че това изглежда малко вероятно да се случи в случая с Навални, тъй като в момента той излежава присъда от две години и половина затвор за измама в Русия.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова