Свят

Отменят правомощията на президента на Чехия Милош Земан

Главната причина за отменянето на правомощията на чешкия президент е неговото здравословно състояние. Земан бе приет в болница по спешност ден след изборите за долната камара на парламента. Той е прекарал повече от седмица в интензивно отделение

Чешкият сенат може да отнеме правомощията на президента Милош Земан, тъй като той не е в състояние да изпълнява правомощията си. Това стана ясно, след като той е прекарал повече от седмица в интензивно отделения, предаде Reuters.

Земан влезе по спешност в Централната военна болница на 10 октомври, ден след изборите за долната камара на парламента.

Председателят на Сената Милош Вистрцил съобщи, че според становището на Централната военна болница президентът Милош Земан понастоящем не е в състояние да изпълнява правомощията си, поради влошеното си здравословно състояние“, каза председателят на Сената Милош Вистрцил.

„Според мнението на лекарите, предвид характера на заболяването на президента Земан, дългосрочната прогноза за неговото здравословно състояние е силно несигурна и по този начин възможността за връщането му към изпълнението на работните задължения през следващите седмици се оценява като малко вероятна.“

Министър-председателят Андрей Бабиш, който е съюзник на Земан, загуби изборите на 8-9 октомври от група опозиционни партии, която спечели мнозинство в долната камара на парламента и си е поставила за цел да състави ново правителство.

Нито Вистърчил, нито болницата коментираха точната диагноза на Земан.

 Мандатът на сегашния състав на долната камара изтича в четвъртък и евентуално гласуване по въпроса вероятно би се провело след събирането на новия състав на камарата, чието първо заседание е на 8 ноември.

Задачата за назначаване на нов министър-председател би се паднала на председателя на новата, контролирана от опозицията долна камара.

Вистърчил каза, че лидерите на Сената ще се срещнат утре с представителите на избраните в новата камара партии, за да обсъдят следващите стъпки.

Изземането на президентските правомощия на Земан може да улесни съставянето на правителство от опозицията, тъй като по-рано той заяви, че възнамерява да назначи Бабиш за премиер, дори без мнозинство.

Земан също така би могъл да проточи процеса на назначаване на опозиционния кандидат Петър Фиала за министър-председател или да назначи някой друг.

Миналата седмица Бабиш каза, че няма да се опитва да се задържи на власт и възнамерява да отиде в опозиция, дори да му бъде предложено ново премиерско назначение от Земан.

Бабиш определи болничния доклад като „изненадващ“. „Под въпрос е дали това е трайно състояние или има някакъв шанс за подобрение; аз не мога да преценя това“, каза той.

Фиала заяви, че докладът е „много сериозен“. „Необходимо е да се намери споразумение за пътя напред от целия политически спектър“, каза той.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца