Кацаров: Ще се затворят училищата в общини с висока заболеваемост (ВИДЕО)

119

Министерството на здравеопазването обяви новите мерки срещу разпространенението на коронавирус в страната

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъствения процес”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той.

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население ако има отсъствия на над 20 процента от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище.

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен сертификат”. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет, но ако те преценят че ще искат да продължат присъствено, това ще се случва при спазания на изискванията за „зелен сертификат”, съобщи още здравният министър.