Отглеждане на домати при минус 35 градуса. Възможно ли е това?

169

Отгледане домати на температури до минус 35 градуса под нулата? Макар да ни се струва невъзможно, съседна Турция планира да отгледа хилади тонове домати на тези ниски температури

Зеленчуците ще бъдат отглеждани  при температури до 35 градуса под нулата в оранжерии, отоплявани от геотермални извори и селскостопански отпадъци, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

В рамките на проекта, осъществяван от местните власти в град Азизийе, окръг Ерзурум, в оранжериите с площ от 13 декара ще бъдат отглеждани по 25 хиляди тона домати на месец. Освен това доматите няма да бъдат сезонно, а целогодишно отглеждани, обяснява кметът на града Джевдет Орхан.

Град Азизийе се намира на 1950 метра височина над морското равнище и се слави със суровите си и продължителни зими, когато температурата на въздуха пада до минус 35 градуса.

Въпреки това кметът е уверен, че в оранжериите ще бъдат отглеждани най-вкусните домати, тъй като, както той обясни, отглеждането при висока надморска височина има големи предимства за развитието на растенията и високата продуктивност.

Производството в оранжериите ще започне към края на ноември. За него ще се използва безпочвен метод на отглеждане.

По публикацията работи: Ралица Димитрова