Възможно ли е криптовалутите да предизвикат нова финансова криза?

68

Заместник-управителят на „Bank of England“ Джон Кънлиф предупреди, че криптовалутите могат да предизвикат нова глобална финансова криза подобна на тази през 2008 година, предаде CNBC

По думите на Кънлиф ръстът на пазара на криптоактиви – от 16 милиарда долара преди пет години до 2,3 трилиона долара в момента, наподобява този на рисковите ипотечните облигации и деривати отпреди световната финансова криза. Точно преди срива той беше в размер на 1.2 трилиона долара.

„Когато даден сегмент от финансовата система се разраства твърде бързо, и то в нерегулирана среда, е редно институциите да обърнат внимание и да вземат мерки, ако се наложи“, смята още заместник-управителят на английската централна банка.

Кънлиф призна, че правителствата и регулаторите трябва да внимават да не бързат да   класифицират новите подходи като „опасни“, просто защото са различни. Освен товатой напомни, че криптотехнологиите предлагат перспектива за „радикални подобрения“ във финансовите услуги.

Той обаче твърди, че въпреки че рисковете за финансова стабилност засега остават ограничени, настоящите приложения на крипто активите представляват опасение за финансовата стабилност, тъй като мнозинството „нямат присъща стойност и са уязвими за големи корекции на цените“.

Цената на едни от най-популярните криптовалути Биткойн и Етериум се сринаха с повече от 30%  по -рано тази година , след което се възстановиха от загубите си.

Външните фактори също оказват голямо влияние върху цената на криптовалутите- от коментарите на основателя на Илон Мъск в Twitter до регулаторните мерки от страна на китайското правителство .

„Светът на криптовалутите започва да се свързва с традиционната финансова система и наблюдаваме появата на сериозни играчи, които изполват т.н ливъридж или заемен капитал. И най -важното е, че това се случва в до голяма степен нерегламентирано пространство “, каза Кънлиф.

Коментарите му повтарят тези на управителя на Bank of England Андрю Бейли през май, който предупреди, че инвеститорите в криптовалута трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари поради липсата на активите на „вътрешна стойност“.

Органът за финансово поведение на Обединеното кралство също предупреди за рисковия характер на крипто инвестициите.

Според Кънлиф рискът за финансовата стабилност може да нарасне бързо, ако пазарът продължи да се разширява с такива темпове, но мащабът на тези рискове ще се определя от скоростта на реакция от регулаторите и правителствата.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова