Шофьор на тир укри близо 200 бона под блузата си, спипаха го на „Капитан Андреево“

311

Шофьорът на тира е пътувал от Германия за Турция, като е преминал през България. Той скрил парите в прозрачни пликове, които залепил с тиксо и скрил под блузата си.

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски  гражданин за общо 193 627  лева.

На 14 октомври 2021 г. на  ГКПП – Капитан Андреево, около 3:30 ч., за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с турска регистрация, управляван от Я.И., на 41-годишен турски гражданин. Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили личен преглед на водача на автомобила.

Под блузата му били открити прозрачни пликове с пари, залепени с тиксо. В тях имало 99 000 евро с равностойност на около 193 627 лева. Товарният автомобил е пътувал от Германия за Турция през България.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс – за това, че на 14 октомври 2021 г. на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Водачът на автомобила Я.И. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.  И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

Снимка: АП-Пловдив