ЦИК демонстрира как ще се гласува с машините на 14 ноември (ВИДЕО)

347

Централната избирателна комисия е стигнала до решението, че на избирите на 14 ноември ще се гласува с една карта. Така и избирателите ще бъдат улеснени.

Картата се поставя в машината и се визуализира първия етап.  Избирателят трябва да избере дали ще гласува и за двата вида избори или само за единия вид.

След като избирателят реши на кои избори ще гласува, на втора страница се визуализира още едно запитване, в случай, че е объркал своя избор. Ако на втора страница бъде дадено потвърждение, избирателят не може да се върне назад.

Следващата стъпка е да се визуализира бюлетината с кандидатите. След като избирателят е избрал дадено поле и е гласувал, с натиснакето на бутона „преглед“ на екрана се показва финалният му избор, който може да бъде сменен.

С бутона „Към избори за Народно събрание“ се визуализира бюлетината за парламентарните избори. Процедурата по гласуване тук е позната от изборите на 11 юли и 4 април.

С натискането на бутона „гласувай“ се слага край на избора. Машината разпечатва две разписки, в случай, че сте гласували на двата вида избори. От ЦИК обръщат специлано внимание на това, избирателите да не дърпат разписките от машината преди да са изчакали звуковия сигнал. При дърпане на разписките е възможно да се блокира печатащото устройство и ще трябва да се намеси техник.

Все още не е ясно дали разписките ще се пускат в една или в две кутии. Обмисля се възможността това да става в една кутия, а в края на изборния ден те да бъдат разделят от членовете на СИК.