Обрат: Корабът Vera SU не е обявен за потънало имущество

blank
Кадър: bTV
- Реклама -

Преди два дни „Морска администрация“ обяви заседналия кораб Vera SU за потънало имущество. Оказва се обаче, че единствено корабособственикът може да обяви плавателният съд за потънал.

Край на спасителната операция: Vera SU е обявен за потънало имущество

Ако корабът бъде официално обявен за потънал, тогава държавата ще обяви търг. В него ще могат да участват различни компании, които са специализиран в областта на изтеглянето на кораби. Фирмата, която спечели ще изтегли „Вера Су”. Такава фирма може да бъде намерена в рамките на около седмица, но първо корабособственикът трабва да уточни правният статус на кораба, пише NOVA.

- Реклама -

Водолазните огледи от последните дни са показали, че по корпуса на кораба има две пробойни.

„Късмет е, че в района дъното е пясъчно и камъните, които могат да направят поражения са малки и рядко срещани“, заяви Венцислав Иванов – изп. директор на „Морска администрация”.

Морска администрация: Vera SU е стабилно седнал, няма нищо обезпокоително към момента

Водата в машинното отделение обаче нахлула от друго място – през неуплътнена врата. „Количествата, които са влизали, не са били огромни, но са регулярно постъпвали, така че машинното се е пълнило дни наред“, добави Иванов.

Част от товара в хамбара също е наводнен. „Самият хамбар или трюм е с височина 6,15 метра. Съмнения за вода имаме около три метра“, обясни Венцислав Иванов.

От състоянието на товара ще зависи как ще се разтоварва карбамидът. „Част от самия товар може да се наложи да се разтоварва чрез грайфери или кофи. Друга част от него може да се разтоварва с центеобежни помпи“, посочи Венцислав Иванов.

„Състоянието на кораба е същото, няма промяна в сравнение с първия ден. Той лежи изцяло на дъното. Няма изтичане на товар, нито на гориво. Корабът е като запечатан”, заяви водолазът Валентин Енчев.

Днес е бил спуснат и специализиран робот, за да огледа. „Състоянието на кораба няма накъде да се влоши. Той е стабилен на дъното. Трябва да се разтовари товарът и да се предприемат мерки за обезопасяването на кораба”, каза още Енчев.

Според властите корабът вече не може да плава самостоятелно. Кога обаче ще се разтовари и изтегли „Вера Су” зависи от времето.

Според компанията, която консултира процеса, „Вера Су” ще зимува до Камен бряг. „Най-добрият вариант за тях е след април месец да се прави операция”, заяви Валентин Енчев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -