Нападение с лък в Норвегия: Загинаха петима души

102

Полицията в Норвегия не изключва нападението да е терористична атака

Петима души загинаха, а още няколко са пострадали при нападение с лък в Норвегия. Инцидентът е станал вчера в норвежкия град Конгсберг, съобщават от Reuters.

Сигналът за нападението е получен около 18:13 местно време, съобщават от полицията.

Предполагаемият извършител на нападението е 37-годишен мъж от Дания. Заподозреният е в ареста, допълват от полицията.

Мога да потвърдя, че петима души са загинали, двама са пострадали, а един от пострадалите е полицейски служител“, съобщи представител на полицията, цитиран от ТАСС.

Според норвежките медии най-малко четирима души са пострадали при нападението.

Мотивите за атаката, извършена на няколко места в град Конгсберг, в това число в супермаркет, са неизвестни на този етап. Властите не изключват да става дума за терористичен атака.

След нападенията дирекцията на полицията заяви, че е разпоредила на служителите в цялата страна да носят огнестрелно оръжие. Норвежката полиция обикновено е без оръжие, но офицерите имат достъп до оръжия и пушки, когато е необходимо.

„Това е допълнителна предпазна мярка. Полицията засега няма индикации, че има промяна в националното ниво на заплаха“, се казва в изявление на дирекцията.

Броят на жертвите е най-големият от всички атаки в Норвегия от 2011 г. насам, когато крайно десният екстремист Андерс Беринг Брейвик уби 77 души, повечето от които тийнейджъри в младежки лагер.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова