Морска администрация: Vera SU е стабилно седнал, няма нищо обезпокоително към момента

Изпълнителният директор на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов разкри какво е състоянието на заседналия кораб Vera SU към момента.

По-късно през деня ще приключи огледа на кораба от водолаз, който започна рано тази сутрин.

„Нови пробойни не са забелязани от водолазите. Те са общо две. При лошото време, когато корабът е бил в плаващо състояние, заради големите вълни, са се разрушили част от скалите“, обясни кап. Иванов.

По думите му 80% от водата в машинното отделение е нахлула през въпросната тежка врата на кармата. Тя не е уплътнявала достатъчно добре. Количествата вода не са били огромни, но машинното отделение се е пълнено дни наред.

В момента няма нищо обезпокоително около заседналия край Камен бряг кораб. Няма изтичане на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района, обощиха от Морска администрация.

„Вера Су“ в момента е стабилно седнал. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Има обаче съмнения, че е наводнен нарочно.

Вода се предполага, че е влизала и от леко притворен кран, от където се ползва вода за пожарна система и за охлаждане на двигателите, но тя не може да доведе до тези нива, в които в момента е машинното отделение.

Възможно е също да влиза вода и от преградата между машинното отделение и баластните танкове, която също да е компрометирана.

Никъде около кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и останки от товара.

В момента не се прави нищо, което би рискувало живота на специалистите. „Морска администрация“ има план за действие за разтоварването на товара.