СЗО препоръчва допълнителна доза ваксина за хора с отслабена имунна система

41

Експертната група на Световната здравна организация препоръчва допълнителна доза от одобрените от организацията ваксини срещу COVID-19 за хората с „умерено или тежко компрометиран имунитет“, предаде France 24

Специалистите подчертаха, че препоръката им не е за трета доза ваксина за цялото население, за което организацията продължава да препоръчва мораториум до края на годината, за да достигнат ваксините до страните, където имунизацията изостава сериозно.

„Препоръката ни е хората, които са с компрометиран имунитет, да получат допълнителна доза“, за да се повиши имунният им отговор до нужните нива на защита, които да ги предпазят от тежки форми на инфекцията, изискващи хоспитализация или причиняващи смърт“, обясни д-р Кейт О’Браян, директор на отдела по имунизации на СЗО.

„Тази трета доза трябва да е отдалечена с един до три месеца от втората“, уточни тя.
Същата експертна комисия обяви, че трета доза е нужна за хора на възраст на и над 60 г. за ваксинираните с китайските ваксини срещу Ковид-19 на компаниите „Синовак“ и „Синофарм“.

СЗО одобри двете РНК ваксини на „Модерна“ и „Пфайзер“/“Бионтех“, китайските ваксини на „Синовак“ и „Синофарм“, както и препаратите за защита от Ковид-19 на „АстраЗенека“ и „Джонсън енд Джонсън“.

Целта на СЗО 10 % от населението на всички страни по света да бъде ваксинирано до края на месец септември не бе изпълнена от 56 държави. Въпреки това почти 90 процента от страните с високи доходи са постигнали тази цела

По публикацията работи: Ралица Димитрова