Жени от цяла България ще се обединят в подкрепа на инициативата „Заедно срещу рака на гърдата“

107

Жени от цяла България ще се обединят в подкрепа на инициативата „Заедно срещу рака на гърдата“. Кампанията ще се проведе на 16 октомври 2021 година в Пловдив. Тя  е организирана от  „Сдружението на жените мотористи eмпауърд България“

По този повод екипът на „Нова Вест“ се свърза с организаторите на Национална кампания „Заедно срещу рака на гърдата“, за да ни разкажат малко повече за  тяхната инициатива.

Защо много често се стига до загуба на човешки живот в резултат на рака на гърдата?

Ракът на млечната жлеза е най-често  диагностицираният животозастрашаващ рак при жените в световен мащаб, , включително и в България. Той представлява 25% от всички злокачествени заболявания и е на второ място сред причините за смъртност от тях.

Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа от това заболяване. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с 2%, което е сериозен показател.

Според нас главната причина за загубата на човешки животи в резултат на рак на гърдата се дължи най-вече на ниската здравна култура сред момичетата и жените. През последните години възрастовата граница на заболеваемост с рак на гърдата е много по-ниска.

Превенцията и ранното откриване осигуряват шанс за по-добър изход от това заболяване.  Необходимо е повече да се говори в публичното пространство по тази тема и жените да се подсещат да не пренебрегват годишните профилактични прегледи при специалист, разказаха организаторите на инициативата пред „Нова Вест“.

Според Вас има ли достатъчно информация, с която да боравят гражданите?

Октомври е световен месец за борбата с рака на гърдата. В рамките на този месец с радост забелязваме, че в България се организират все повече инициативи. Освен нашата инициатива се провеждат и много по-широки като обхват кампании, където много болници предоставят възможности за безплатни прегледи.

С нашата кампания ние бихме искали да привлечем вниманието на жените и момичетата в мотосредите и да ги насърчим да се прегледат и да продължат да следят своето здраве.

Каква е целта на инициативата?

Нашата най-важна цел е да осигурим осведоменост и съпричастност  сред обществото относно риска за женското здраве от възникване на рак на гърдата, необходимостта от превенция, както и че Ракът на гърдата е здравен проблем със значими обществени и социални последици при жените в целия свят.

Инициативата „Заедно срещу рака на гърдата“ се провежда за трета поредна година под формата на национална кампания, защото попринцип жените мотористи за особено атрактивни.

Ние искаме да покажем ,че сме отговорни и информирани и бихме искали да подкрепим и да повдигнем духа на всички момичета и жени, които в момента преминават през това тежко заболяване, да им покажем, че сме насреща и че ще помогнем с каквото можем.

От колко време се провежда инициативата и какви резултати е постигнала?

Инициативата се провежда за трета поредна година. Първата година тя се състоя в София. Тогава много жени на мотори се събраха в града от различни населени места,  имаше много атрактивно шествие. Първата година постигнахме и широк обществен отзвук.

Миналата година в Пловдив разширихме инициативата със събиране на дарения и също имахме атрактивно шествие с жени на мотори и приятели с розови балони и транспаранти. На хората, които присъстваха на събитието им беше интересно.

Тази година сме разширили още повече инициативата като сме я свързали със събиране на средства за нещо конкретно – средствата ще отидат за закупуване на мобилен мамограф/ехограф, който ще бъде предоставен за ползване в мобилна линейка.

Инициативата ще включва различни събития, като ще има безплатни профилактични прегледи с мамографски апарат и консултации с лекар, специалист-мамолог с богат опит в ранния скрининг. Прегледите ще се извършват от лекар-специалист – д-р Никола Ганашев, и ще се консултират от проф. Малинова.

Също така отново ще се проведе и зрелищно мотошествие в град Пловдив, както и благотворителен базар.

Събитието ще се състои на  16 октомври в Гребна база Пловдив от 10 до 16 часа.

По публикацията работи: Ралица Димитрова