От любов: Мъж построи уникална въртяща се къща

215

Къщата се върти около седемметрова ос, а гледката се изменя от нива с царевица и земеделска земя към гори и река при желаната скорост

Мъж от Босна създаде уникална, въртяща се къща, за да удовлетвори желанието на своята съпруга, която искала да има разнообразна гледка, съобщават от AP.

Макар да не е точно като Тадж Махал в Индия, семейната къща в малък град в северната част на Босна по някакъв начин представлява  паметник на любовта.

Къщата е проектирана и построена от 72-годишния Воин Кушич в Сърбац. Постройката е със зелена фасада и червен метален покрив и може да се завърти в  завърти пълен кръг, така че неговата съпругата Любица да се наслаждава на различна гледка през прозореца си.

„След като достигнах напреднала възраст и след като децата ми поеха семейния бизнес, най-после имах достатъчно време, за да изпълня желанието на своята съпруга, да може да променя гледката от прозореца си, когато пожелае, разказа Кусич .


Преди години, когато се оженили, Кусич построил обикновена къща за себе си и съпругата си, в която те отгледали и трите си деца. По това време съпругата му искала спалните им да са разположени с гледка към слънцето.

Но това означавало, че холът им трябвало да бъде обърнат встрани от пътя. След известно обаче съпругата му се оплакала, че „не виждала как хората влизат в предния им  двор и Кусич трябвало да преправи всичко отново.

“ Трябваше да съборя стената между двете ни спални, за да ги превърна в хол и да преместя всички електрически  инсталации. Това не беше лесна задача, отне доста време, но в крайна сметка направих това, което искаше“, разказа той.

Тогава преди шест години, последното от трите деца на Кусич, създал семейство  и родителите му решили да го оставят да живее на последния етаж на семейната им къща,а те да се пренесат на приземния етаж.

„Тогава реших вместо отново да преустройвам дома си, да построя така мечтаната от жена ми въртяща се къща”, каза Кусич.

Кусич, който нямал възможност да отиде в колеж, сам проектирал и построил въртящата се къща като изполвал  електрически двигатели и колелата на старо военно транспортно превозно средство.

Така къщата се върти около седемметрова ос, а гледката се изменя от нива с царевица и земеделска земя към гори и река при желаната скорост.

При най-бавния темп къщата може да направи пълен кръг за 24 часа, а при пълна скорост постига това за 22 секунди, обясни босненецът пред Ройтерс.


Превод и редакция: „Нова Вест„, Ралица Димитрова