Започна експеримент за симулиране живота на Марс в израелската пустиня Негев

31

Целта на проекта е да бъде изследвано човешкото поведение и влиянието на изолацията върху астронавтите

Екип от международни учени започна експеримент за симулиране живота на Марс в израелската пустиня Негев, съобщават от France 24

В мисията ще участват шест „аналогови астронавти“ от Австрия, Германия, Израел, Холандия, Португалия и Испания.

Австрийският космически форум заедно с Израелската космическа агенция са  изградили модел на марсианската база в Махтеш Рамон, близо до Мицпе Рамон. Тя представлява кратер с дълбочина 500 метра и ширина около 40 километра. Шестимата „астронавти“ живеят изолирани във виртуалната станция до края на месеца.

„Това е сбъдната мечта“, каза 36 -годишният израелски участник Алон Тенцер пред AFP. „Това е нещо, върху което работим от години.“

„Сплотеността на групата и способността им да работят заедно са от решаващо значение за оцеляването на Марс“, каза Гернот Громер, ръководител на австрийската мисия.

 

Австрийският космически форум заедно с Израелската космическа агенция са  изградили модел на марсианската база в Махтеш Рамон, близо до Мицпе Рамон. Тя представлява кратер с дълбочина 500 метра и ширина около 40 километра. Шестимата „астронавти“ ще живеят в изолираната виртуална станция до края на месеца.

Астронавтът Аника Мехлис пък  единствената жена в екипа. Тя сподели, че е изключително щастлива, че е част от проекта.

„Баща ми ме заведе в космическия музей, когато бях малка“, каза тя. „Когато видях, че форумът търси астронавти -аналози, си казах, че трябва да кандидатствам.“

Първоначално експериментът е планиран за октомври 2020 г., но е отложен с една година заради коронавирусната пандемия.

Той е част от изследователска програма на Австрийския космически форум – частна организация, в която работят аерокосмически специалисти. Тя организира дванадесет подобни мисии, като последната беше през 2018 г. в Оман.

За марсианския експеримент в Израел е построен геодезически купол в района на Мицпе Рамон, който симулира пребиваването на астронавти на планетата. Той е снабден със системи за поддържане на живота, както и с научно оборудване, слънчеви панели и антени.

Участниците ще бъдат напълно изолирани от света за три седмици, като през цялото време „аналоговите астронавти“ ще трябва да се движат извън станцията само в скафандри, а за придвижване на дълги разстояния ще използват „ровър“.

По време на експеримента ще бъдат извършени тестове на прототип на безпилотен самолет, който работи без GPS, както и на автоматизирани картографиращи превозни средства с вятърна и слънчева енергия.

Целта на проекта е да бъде изследвано човешкото поведение и влиянието на изолацията върху астронавтите.

Организаторите на мисията твърдят, че пустинната зона близо до Мицпе Рамон е много подобна на повърхността на Марс.

По публикацията работи: Ралица Димитрова