Тапа на границата с Румъния

85

Шофьори на камиони чакат по три дни, за да минат през „Дунав мост 2“

Огромна опашка и тапи на границата при Видин. Преминаването на тежкотоварни автомобили през пункта е бавно и трудно, а дългото изчакване изнервя шофьорите.

Над 17 километра е към момента опашката от камиони на „Дунав мост 2“, а това означава време за изчакване между 10 и 20 часа, обикновено и повече, съобщава bTV. Тази ситуация, според шофьорите, е все по-честа, а според властите тя може да бъде избегната.

За да се намали километричната колона от камиони при Видин, те се отбиват още на обходите на Враца и Монтана. Дори и с такава реорганизация, трафикът е тежък и изнервящ. Заради огромното струпване на камиони се случват често да бъде блокиран и лекотоварният трафик.

Тапите блокират и Венцислав по път към работата му в Румъния. Той е сред малкото погранични работници от Видин.

„Вчера дори съм ходил с мотора, понеже нямаше как да мина. Трафикът е два пъти по-голям от капацитета на моста, или пътят не позволява такъв трафик. Просто трябва да се вземе някакво генерално решение на ситуацията. (…) В момента нито мога да отида на работа, нито мога да се върна във Видин“, оплаква се Венцислав Димитров.

Властите обясняват ситуацията със затворения за ремонт Проход на Републиката, който е основната пътна връзка за транзитния товарен трафик между Северна и Южна България. Така товарният трафик е посока единствено „Дунав мост 2“. От МВР препоръчват като алтернатива за преминаване на границата с Румъния и пункта при Русе, където натоварването е значително по-малко.

По публикацията работи Снежина Раева