НА ЖИВО: Изтеглят заседналия край Камен бряг кораб Vera Su

301

Първи опит да издърпат кораба Vera Su от скалите край Камен бряг

Корабът заседна в скалите на 20 септември. Вече повече от седмица продължава акцията по изваждането му от брега.

Започна операцията по изтегляне на кораба от скалите край Камен бряг. Минути преди това министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на товара на „Vera Su“. Причината – опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.

Междувременно Министерството на околната среда и водите констатира замърсяване на водите в района, където е заседнал кораба.

От своя страна от министерството на транспорта заявиха вчера, че ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които не показват наличие на замърсяване.

Бивш военен водолаз се гмурна край кораба Vera Su. Ето какво успя да заснеме (ВИДЕО)

След като беше частично разтоварен през нощта, днес стана възможно корабът да бъде леко раздвижен. А три влекача вече са на място и изтеглиха крана, който разтоварваше кораба. Транспортният министър пътува към мястото, за да огледа ситуацията. Очаква се да направи и изявление.