Делото за шпионаж срещу Николай Малинов тръгва по същество

Делото срещу Николай Малинов, председател на движение „Русофили“, ще започне по същество на 26-ти октомври

Това реши Специализираният наказателен съд в открито разпоредително заседание по делото, след като прие, че не са налице процесуални пречки за начало на съдебното дело.

Обвинителният акт бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

По време на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, извършени са претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства.

В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

Шпионската сага започва през 2019 г., когато Малинов беше обвинен в шпионаж и го арестуваха. По-късно той бе освободен под гаранция.

След това избухна скандал, защото се появиха кадри с Малинов и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че тогавашният председател на сдружение „Русофили“ е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му връчи орден.