ДБ ще обжалва спешното прокарване на нов председател на Столичния общински съвет

Избора на нов председател на Столичния общински съвет бе направен от мнозинството на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“

„Демократична България“ ще обжалва избора.

В остра декларация общинските съветници се противопоставиха срещу опитите СОС да бъде управляван от дивана в Банкя, след като се разбра, че досегашният председател Елен Герджиков е бил лично отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Мнозинството в СОС вкара извънредна точка за избора на наследник на Герджиков, въпреки че не е спазено изискването на правилника това да бъде направено съвместно от всички заместник-председатели. Представителят на “Демократична България” Борислав Игнатов не е подписал документа. Освен това се оказа, че заместник-председателят от „Патриоти за София“ Борислав Иванов е подписал и внесъл предложението сутринта преди сесията на СОС, а не както твърдят от ГЕРБ, че то е внесено ден по-рано.

„Не мога да разбера този пристъп на неизбежност и спешност. Няма логично обяснение изборът на нов председател да се прави през глава. Това е пълен абсурд. Доста срамно е това, на което се налага всички да присъстваме и да участваме“, заяви общинският съветник Яна Тодоранова.

Веселин Калановски обяви, че „Демократична България“ ще обжалва вкарването на точката в дневния ред, тъй като противоречи на чл. 23, ал. 2 от правилника за дейността на СОС. “Такова предложение няма, не съществува, тъй като не е подписано от всички”, заяви Борислав Игнатов. Затова съветниците отказаха да участват в гласуването на нов председател.

Групата на “Демократична България” излезе и с декларация, в която се обявява срещу намесата на Бойко Борисов в управлението на София.

„Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и „патриотите“, т.е. управляващите града ни 12 години да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на столицата, което прикрива далаверите на Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция“, се казва в декларацията на „Демократична България“.

“София не може повече да е заложник на корпорацията „ГЕРБ“, на бездушното и некадърно управление, защото софиянци имат нужда от кмет и Общински съвет, който да отстоява техните интереси и да има ясна визия за развитието и модернизирането на града ни и да управлява ясно и прозрачно бюджета на столицата“, се казва още в декларацията.

Борислав Игнатов също се обяви срещу намесата на партийни лидери в управлението на София и особено по отношение на хората на изборни длъжности.

„Общинските съветници и председателят на СОС не са назначения, за да могат да бъдат изритвани и някой друг от листата да влезе на негово място. Това е скандално поведение спрямо всички столичани, за всички свободомислещи хора, които искат държавата да бъде модерна и независима“, заяви Игнатов.