Мистериозен космически обект се разби в Юпитер (ВИДЕО)

186

По -рано тази седмица мистериозен космически обект се разби в газовия гигант Юпитер. Подобно явление не е рядкост. Нетипичното в случая е, че сблъсъкът е бил забелязан от множество астрономи аматьори по целия свят

Като най -голямата планета в Слънчевата система, гравитационното влияние на Юпитер предполага, че планетата е най-силно засегната от подобни сблъсъци.Някои експерти дори твърдят, че тази характеристика на Юпитер предпазва Земята от чести сблъсъци с космически обекти, които иначе биха били катастрофални за живота на Земята.

Въпреки че подобни сблъсъци са нещо обичайно за газовия гигант (между 20 и 60 всяка година), доста рядко се случва да те да бъдат заснети в точния момент.

Според доклади от списание „Science Alert“, астрономите Хосе Луис Перейра от Бразилия, Харалд Палеске от Германия, Симоне Галели от Италия и Жан-Пол Арнулд и Мишел Жакесон от Франция са само част от хората успели да заснемат сблъсъка.

 


На 13 септември астрономите-любители са засекли нещо огромно удря Юпитер. Любители фотографи от цял свят са уловили ярката светкавица, която изглежда като явление в горните атмосферни слоеве на Юпитер. Ако бъде потвърдено, това ще бъде едва осмото подобно събитие, наблюдавано на Юпитер, откакто кометата Шумейкър-Леви 9 се сблъска с газовия гигант през 1994 г.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова