В Русия откриха нов вариант на Covid 19

126

Биолози установиха, че в началото на това лято нов щам на коронавируса е започнал да се разпространява в Русия и Германия. Смята се, че неговият геном е комбинация между Бета и Делта варианта на SARS-CoV-2. Учените са публикували описание на новия вид в bioRxiv.

Новият подвид на коронавируса е от линията B.1.1.523. Той вероятно се е появил на територията на Русия през месец февруари, но активното му разпространение е започнало през май-юни, съобщават от Риа Новости.

„Има много мутации в генома на този сорт, които са характерни за Бета и Делта щамовете на вируса и са свързани с увеличаване на инфекциозността и намаляване на ефективността на ваксините „, пишат изследователите.

Според учените, броят на носителите на тази вариация на вируса в Москва, както и в други региони на Русия и в Германия,е  нарастнал бързо в началото на лятотоа на огнища на алфа и делта щамове на SARS-CoV-2. Това показва, че тази мутация представлява голяма опасност за човечеството и затова лекарите от всички страни по света трябва особено внимателно да следят разпространението му, заключават учените.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова