Човешка грешка е причината за засядането на товарния кораб край Камен бряг (ВИДЕО)

195

Причината за инцидента с кораба най-вероятно е човешка грешка. За щастие пострадали хора няма, както и няма и разлив на гориво.

Товарен кораб заседна около скалите на Камен бряг

„Рано стуринта в 4:15 ч. е получен сигнал, че кораб е заседнал между Крапец и Русалка. Установило се е, че това е корабът „Вера су“, който е на турски корабособственици и плава от Южна Украйна към Варна. В 1:54 ч. корабът ляга на курс към брега и до момента на излизането му не е променял курса си, което дава основание да се мисли, че има някакъв проблем с екипажа“. Това заяви на брифинг главен директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ Румен Николов.

Корабът е бил натоварен с тор. Стана ясно, че екипажът се състои от 9 човека – турци. При сблъсъка му в скалите няма констатиран разлив, няма и пострадали хора от екипажа. Предприети са мерки за определяне на състоянието на кораба. Той се намира в непосредствена близост до брега, като разстоянието от десния борд до скалите е около 4 метра.

„Заседнал е с носовата си част. Носът му е качен към камъните, а кармата му е потънала. Засега се водат разговори за изпращане на водолазна група, която да установи фактическото състояние на корпуса. Не могат да бъдат предприети мерки преди това, защото съществува опасност от нарушаване целостта на кораба, потъване или разлив“, обясни Николов.

„Установил съм контакт с областния управител на Добрич и ако се наложи, могат да бъдат активинирани представители на Аварийния щаб за борба с разливи“, заяви още директора на ГД „Аварийно спасителна дейност“.

По думите му преди всичко корабособственикът трябва да вземе решение на кого да предостави действията по спасителната операция, тъй като всичко е свързано с финансиране. Решението би трябвало да се вземе до края на деня.

„За мен единствената причина е неадекватно състояние на вахтените на борда на кораба. Дежурният офицер и ролевия не са гледали там, където трябва, ако са гледали. Не мога да коментирам дали са били под въздействие на медикаменти, опиати, алкохол и т.н. Хората, които трябва да водят безопасна вахта, не са били на местата си. Корабът си е спазвал зададения курс, който не е променян повече от два часа“ допълни Румен Николов.

Това не е първият подобен случай в района на Варна. Преди около 20 години кораб е бил заседнал край Паша Дере.