Кои са жените в политическия проект на дуото Петков-Василев?

555

Три жени ще бъдат част от проекта

Калина Константинова е една от жените, която ще застане зад дуото Петков-Василев в техния път към влизане в парламента. Това стана ясно на събитието, на което бе обявен политическият проект „Продължаваме промяната“.

Кирил Петков и Асен Василев нееднократно коментираха, че зад тях ще има хора с доказани професионални качества. Константинова пък бе зам.-министър на икономиката при Петков.

Тя завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете.

Била съветник на Асен Василев по време на мандата му като служебен министър на икономиката през 2013 г., а през 2014-2017 г. е била съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната реформа.

„Отраснала съм в Овча купел, завършила съм в Щатите и в Англия. Учила съм икономическо развитие – или как една бедна страна може да стане богата. Живяла съм в Лондон, Париж, Сингапур, Ню Йорк и съм опознала крайната цел. С тази мисия се върнах в България“, разказа тя за себе си днес.

Деница Симеонова е другата дамско присъствие зад Петков и Василев.

Тя е социален предприемач. Има магистратура по Електронно управление (на английски език) и е бакалавър по Индустриално инженерство (на английски език) в Технически университет – София.

„Бих искала младите българи да са по-уверени и по-смели да променят и въздействат за реорганизирането на системата. Смятам, че корупцията, и най-вече нейното неглижиране и приемане от страна на обществото, е другият проблем, който има нужда от скорошно решаване, първата стъпка от което е промяна на начина на мислене от ранна възраст“, заяви пред медиите Симеонова.

Яна Баламикова също застава зад идеите на „Продължаваме промяната“. Тя е с опит в икономиката и сферата на биотехнологиите. Има дипломи от САЩ и Великобритания. Бивш зам.-министър е в икономиката в мандата на Кирил Петков.

Друг човек от бизнеса – Даниел Лорер – също ще е част от „Продължаваме промяната“. Той е бил вече в държавната администрация в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

По публикацията работи Снежина Раева