Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма: Лава се стича по улиците (СНИМКИ/ВИДЕО)

327

Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма, който е част от архипелага на канарските острови, съобщават от Reuters

Хиляди трусове на остров Ла Палма притесниха сеизмолози: Предупредиха за мощно изригване на вулкан

Висок стълб дим се издигна след изригването в 15.15 ч. местно време (14.15 ч. по Гринуич, бел. прев.) в националния парк „Кумбре виеха“ в южната част на острова, съобщи правителството.
Кадър: Facebook
Непосредствено преди изригването властите бяха евакуирали около 40 трудноподвижни хора, както и селскостопански животни, от селата около вулкана.
На място бяха изпратени войници, за да помагат за евакуацията, съобщи министерството на отбраната.
Кадър: Facebook
Снощи гражданската гвардия обяви, че 5000 до 10 000 души ще бъдат евакуирани от общините Ел Пасо, Лос Ланос де Аридан, Фуенкалиенте и Тазакорте, след като потоците лава започнаха да се спускат по склона. Кварталът Ел Параисо вече е евакуиран.
Кадър: Facebook
Прогнозите за потоците от лава предвиждат, че те вероятно ще преминат през област близо до селище. Основните опасения са, че лавата може да достигне населени райони. Лавата напредва бавно и хората могат да бъдат евакуирани относително лесно, според местните власти.
Според местни медии снощи най-малко 1400 души вече са прехвърлени на футболното игрище в Ел Пасо. В тази община лавата започна да разрушава някои къщи късно следобед.

 

Потоци лава пресекоха магистрала Tacande снощи, което прави преминаването на превозни средства невъзможно. Летището на Ла Палма също беше затворено през първите часове след изригването, тъй като пепелта възпрепятстваха видимостта, но по-късно възобнови работата си, след като емисиите на пепел намаляха.
Състоянието на тревога на вулкана беше повишено в оранжево (3 от 4), а Генералната дирекция по сигурността и извънредните ситуации на правителството на Канарските острови активира бедствена ситуация от ниво 2 (червено).

Един поток, дълъг няколкостотин метра и десетки метри широк, пресече път и започна да поглъща разпръснати къщи в Ел Пасо. Видеозаписи, споделени в социалните медии, които Ройтерс не успя да провери, показват как лавата влиза в къща.

 

 

„Когато вулканът изригна днес, бях изплашен. За журналистите това е нещо грандиозно, за нас това е трагедия. Мисля, че лавата е достигнала до къщите на някои роднини“, сподели една от местните жителки на острова.

Тя сподели, че е била едва на  5 години, когато вулканът е изригнал за последно. Това се е случило през 1971 година.

Испанският министър-председател Педро Санчес ще пристигне по-къснона остров Ла Палма. Заради ситуацията на острова премиерът отложи предвиденото си пътуване за Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН.

По публикацията работи: Ралица Димитрова