Доц. Хинков: Ние българите сме загубили един малък град заради пандемията

42

„Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините“.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на среща с част от експертите от Обществения съвет по ваксинация към МЗ, с психолози, психиатри, политолози и социолози. Тема на разговорите, продължили повече от час и половина, са нагласите на част от българското общество срещу имунизацията и връщането на доверието във ваксините.

Д-р Томов подчерта, че България разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност. За политолога Слави Василев причините за съществуването на антиваксърските настроения са недоверието към сериозните информационни канали, както и недоверието в българските институции, подхранвано в последните 30 години. „Доверие трудно се гради, но лесно се руши. Нужно е време за възстановяване на доверието“, подчрета и проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България.

Психиатърът Елена Иванова акцентира върху здравната мотивация на хората като, според нея, част от българите не се грижат добре за здравето си. Доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА бе категоричен: „От години има неглижиране на общественото здраве“. Той отново припомни високия дял на починалите вследствие на COVID-19. „ Ние българите сме загубили един малък град заради пандемията. Има ваксина, а не я ползваме“, обясни доц. Хинков.

Социологът Светлин Танчев посочи, че в началото на пандемията, когато обществото е имало много по-голямо доверие в институциите и прилаганите от тях мерки, е легитимарана алтернативната теза. „Това разби обществото и го раздели на две“, изтъкна той. Социологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, изтъкна: „Институциите трябва да говорят в един тон. Много малко познаваме българското общество“. Според него е важно да се разбере, че ваксинираният е по-защитен от неваксинирания.