Учен от БАН обясни как ваксините влияят на репродуктивната система при жените и мъжете

912

Проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей представи днес в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН актуална научна информация за предизвикателствата на COVID-19 година и половина след началото на пандемията и в условията на бързо разпространяващия се вариант Делта.  Целта на събитието е да подпомогне ваксинационната кампания в страната.

Няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет. Това  каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН по време на дискусията „COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата“, която се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките, предава БТА.

Проф. Александрова посочи, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца.

„Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани“, съобщи проф. Радостина Александрова.

„За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт“, допълни тя.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек – по една или друга причина, не е могла „да отговори“ при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор. За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може „да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори – не за вариант, а за щам“.

На въпроса – могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че „във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки“.

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че „няма данни към момента, че „Делта“ вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата“.

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо „за“ доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова, в края на дискусията, да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.

По публикацията работи Снежина Раева