Facebook създава чип, който ще дава съвети на потребителите

84

Разработеният от компанията чип ще извършва редица задачи в помощ на потребителите

Американският технологичен гигант Facebook разработва чип с машинно обучение, който да се справя с редица задачи, като даването на препоръки на потребителите, пише The Information, позовавайки се на двама източници, запознати с проекта.

Компанията е разработила друг чип за конвертиране на видео, за да подобри преживяването при гледане на записани и предавани на живо видеа в своите приложения, допълва текстът.

Ходът на Facebook следва решенията на големи технологични компании като Amazon.com и Google, които все повече се отказват от традиционните доставчици на чипове, за да проектират собствени полупроводници, така че да спестят разходи и да повишат производителността.

 В публикация в блога си през 2019 г. Facebook заяви, че работи по собствен дизайн на чипове, специално предназначени за работа с изкуствен интелект и конвертиране, за да подобрят производителността, мощността и ефективността на нейната инфраструктура, която по това време обслужваше 2,7 млрд. души във всичките ѝ платформи.

„Facebook винаги проучва възможностите за постигане на по-високи нива на изчислителна производителност и енергийна ефективност с нашите партньори за чипове и чрез нашите собствени усилия“, коментира говорител на компанията, цитиран от investor.bg.