Тези храни ще ни помогнат да подсилим имунитета си през есента

52

За съжаление колкото и да не ни се иска лятото си отива. А с настъпването на есента за съжаление започва и сезона на гриповете. Затова е време да се погрижим за своя имунитет

Ето някои храни и напитки, които ще ни помогнат да подсилим своя имунитета в есенните месеци:

Натурално кисело мляко

Богато е на пробиотици, които са полезни бактерии, стимулиращи имунната системаКиселото мляко съдържа и витамин D, който също се свързва с добрия имунитет. Вместо да консумирате готови плодови млека с подобрители, опитайте с натурално кисело мляко, към което може да добавите полезни семена, свежи или сушени плодове, малко орехи, бадеми.

 Бадеми

Бадемите са ядки с високо съдържание на витамин Е, който е ключов антиоксидант за имунната ни система. Също така, консумацията им ни осигурява полезни мазнини, фибри, протеини, магнезий. В допълнение, бадемите са чудесни за диета, спомагат за баланса на кръвната захар, кръвното налягане.

Нар

Нар можем да намерим като плод или под формата на чай, екстракт, сок. За този плод се смята, че може значително да помогне на тялото да се бори с различни вируси.

Слънчогледови семки

Вкусни, те също са богати на витамин Е. Според западни източници, ¼ чаша слънчогледови семки съдържа над 80% от препоръчаното дневно количество витамин Е. Семките са богати и на селен, който е важен за сърдечносъдовата система и здравето на щитовидната жлеза. Слънчогледови семки може да консумирате и под формата на тахан, информира az-jenata.bg.

Зелен чай

Чудесна напитка за повишаване на имунитета през есенните и зимни месеци. Зеленият чай, подобно на черния чай, е с високо съдържание на флавоноиди, които са вид антиоксиданти. Зеленият чай има високи нива на епигалокатехин галат (EGCG), мощен антиоксидант, за който е доказано, че подобрява имунната функция.

По публикацията работи: Ралица Димитрова