Гешев с коментар за закриването на спецпрокуратурата преди изслушването му в правната комисия

74

Юридическа катастрофа нарече Гешев предложената реформа за закриване на спецсъдилищата

„През последните дни слушам политическото клише – юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушване в правната комисия.

„Структурите бяха приветствани от европейските ни партньори, безумно е по новия законопроект делата да са подсъдни на районни прокуратури, които никога не са гледали делата на организираните групи“, отсече Иван Гешев.

„Това, което се прави, не е реформа, а е унищожаване на нещо ефективно. В чий интерес е това? Не е на българските граждани, а на престъпността. Закрива се съд, което е безпрецедентно след 70-те години. Цяло правосъдие се закрива“, отсече той.

Според него с предложението законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели.

„Ще използвам житейския термин – смачкване на най-важните дела в държавата – фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди обвинител номер едно.