Янев обяви последните решения за очакваната мигрантска вълна

46

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността днес относно състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна.

Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с пазенето на границата, действат активно и имат готовност да посрещнат всякакви набези.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, обясни премиерът.

По думите му другата седмица ще се създаде Секретариат, който ще функционира в рамките на МС.

„Числеността и задълженията му са предварително определени. В постановление на МС създаваме механизъм за временно командироване на специалисти от МВР и службите на сигурност, за да изпълняват тези задължения на Съвета по сигурността. От следващата година ще се назначат специалисти и този Съвет ще функционира пълноценно“, обеща Янев.

По думите му има лек спад на бежанския натиск спрямо август. Това потвърди и вътрешният министър Бойко Рашков.

„Трудно е да се каже какъв е профилът на мигрантите. Някои от тези хора се представят под чужда националност, особено при липса на документи“, обясни премиерът.

Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Гражданите на Турция, които се опитват да преминат през нашата граница, са 32%. Тези на Афганистан – 17%, на Ирак – 10% и по-малък процент са сирийските граждани. Това обяви силовият министър Бойко Рашков.

„В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница“, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

„Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи“, обясни Рашков.

Според него, ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.