Спецпрокуратурата се самосезира по твърденията за корупция сред депутати в 46-то НС

62

Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание.

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор, съобщават от прокуратурата. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК.

Припомняме, че преди дни Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева, че е опитала да разцепи парламентарната група на „Има такъв народ”, като е предлагала и пари, и постове. Вчера той обяви, че Радостин Василев е бил депутатът, който е бил жертва на опит за подкуп. Василев пък заяви, че на 12 август Дончева е отишла в офиса му, за да го убеди да разцепи групата на „Има такъв народ“. По думите му тя държала листче, на което пишело „500 к“ и отдолу дописала имената на знакови лица на партията.