Единствен в България: ВМА откри уникален военномедицински симулационен тренировъчен център (ВИДЕО)

62

Откриха военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия. Президентът Румен Радев наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел в тактическа обстановка и по време на евакуация.

ВМА вече разполага с уникален Военномедицински симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти. В него ще се обучават бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари за действия при инциденти и бедствия с много пострадали.

„Докато дойде доктор на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до пострадалия другар са именно те – бойните санитари. Те са най-важните – те са платинените 10 минути, те държат в ръцете си живота и смъртта на пострадалите войници“, казват от ВМА.

Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на обучаемите ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това, позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

„Обръщам се към вас млади военни медици: Вие сте от първите випуски, които ще получат една пълноценна, реална подготовка. Пожелавам ви да запазите този устрем”, каза още Румен Радев.